czwartek, 1 grudnia 2016

kotlety schabowe




Jak zrobić doskonałą panierkę?
  1. Nie roztrzepujemy dokładnie jajek. Jak za mocno roztrzepiemy, to będą nam lekko moczyć kotleta, a chodzi o to, by dały nałożyć się grubą warstwą. Do kotletów na cztery osoby powinno się zużyć 3 duże jajka.
  2. Bułkę tartą ucieramy samodzielnie na tarce. Taka bułka jest puszysta i zawiera trochę grubszych kawałków, co dodaje panierce ciekawej faktury.
  3. Jak przygotować i usmażyć przepyszne kotlety schabowe?Schab kroimy w poprzek włókiem na kotlety grubości 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na grubość około 4 mm. Obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na gorącym smalcu przez minutkę, przewracamy na druga stronę i po chwili przyciszamy gaz (zmniejszamy grzanie kuchenki elektrycznej). Smażymy dalej na wolnym ogniu po około 5 minut na każdą stronę. Jeśli kotlety zdążą Ci się w tym czasie przypalić, to znaczy, ze gaz był za silny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz