czwartek, 1 grudnia 2016

kluski śląskie




  • Składniki:
    • 1 kg ziemniaków
    • mąka ziemniaczana
    • 1 jajko (opcjonalnie)
    • sól

    Etapy przygotowania

    • 1
      Prościej już nie można! Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia. Ugniatamy je w misce lub garnku.
    • 2
      Masę dzielimy na 4 części i jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozsmarowujemy na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
    • 3
      W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
    • 4
      Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku (bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma gdzie się zatrzymać). Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz