czwartek, 8 grudnia 2016

Placki z kalafiora

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 300 g kalafiora
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 cebuli
  • 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, czarny zmielony pieprz, biały pieprz i gałka muszkatołowa
  • do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy

PRZYGOTOWANIE

  • Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą.
  • Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, doprawić gałką i białym pieprzem.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 placka, rozsmarować i smażyć przez ok. 4 minuty aż zrumieni się od spodu. Ostrożnie przełożyć łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz